Att studera hos oss

GTV är en unik utbildning. Vi månar om att de studerande inte bara får en djup förståelse för olika arbetsprocesser inom all slags produktion utan vi ser även till att de har rätt kompetens när de tar sin examen så att de är anställningsbara. För att komma dit genomgår man en rad kurser under första året i både dramaturgi, produktionsledning och olika slags teknik mm. Man jobbar både i större och mindre gruppkonstellationer, internt på skolan men även externt mot exempelvis en beställare och kund. Att utföra så många produktioner under realistiska förhållanden som möjligt är en ständig strävan vi har. Utfallet av de arbetsmetoderna blir goda.

Några av våra tidigare studenter

Emelie Granqvist

Jag började på GTV för att jag ville börja jobba med foto och TV och tyckte att det verkade vara en bra och intressant utbildning inom detta. Den långa praktiken och det praktiska upplägget i utbildningen kände jag var ett riktigt bra sätt att få en grund på samt att man får bra chanser till att knyta kontakter till fortsatta jobb i branschen. Min yrkeskarriär har hittills gått bra i än så länge minst 7 år. Efter praktiken fick jag jobb som bland annat kamerapassare, kranassistent, OB-fotograf, B-fotograf i reality, gopro-operatör, teknikansvarig mm. Det har med tiden lett till nya uppdrag och nya kontakter och idag jobbar jag med allt möjligt inom foto: OB-fotograf, reality-fotograf, 2-mans team där jag kör både ljud och foto samt drönarfotograf i stora som små projekt som tex Mästarnas mästare, Robinson, Halv åtta hos mig, Idol och Kockarnas kamp.

Daniel Meier

Jag valde att söka till GTV för att det kändes som det självklaraste och naturligaste valet för att starta en karriär inom tv-branschen.
”GTV gav mig ett brett och grundligt fundament för ett avstamp mot branschen. Med stor koppling och relevanta kurser kände jag mig snabbt bekväm ute i yrkeslivet. Nu mer än 10 år sen jag gick på skolan håller GTV`s rykte fortfarande i sig som en skola som släpper ifrån sig duktiga tv-arbetare”

     

Adrian Falck

Vilka år du gick på GTV?

2014-2016

Vad har skolan betytt för ditt nuvarande arbete?

Skolan blev verkligen min inkörsport för att komma in i branschen på allvar. Jag hade vetat sedan lång tid tidigare att det var TV jag ville jobba med, men det var på skolan jag insåg att det faktiskt var tekniker jag var. På GTV fick vi ju sedan testa i princip alla roller minst en gång, vilket såhär i efterhand har gett mig en stor förståelse för hur utmanande vissa roller kan vara i en produktion. Den förståelsen är viktig för att kunna jobba team effektivt i en produktion, så det är något jag bär med mig. Utan GTV hade jag troligtvis inte heller hamnat där jag är idag, även om jag under praktiken lärde mig mycket mer.

Vad har du gjort sedan du slutade på GTV

Sedan GTV har jag varit fast anställd på NEP Sweden, före detta Mediatec Broadcast, som TOM (Technical Operations Manager) eller EIC (Engineer-in-Charge), som det också kallas. Inom yrkesrollen är du inte enbart tekniker över en OB-buss, utan du kan också göra annat. Ibland händer det att jag är länktekniker för trådlösa kameror, rigger eller studiotekniker på produktion. Den stora mixen gör att en utvecklas mycket i sin yrkesroll.

Nämn några olika arbetsgivare som du haft

Eftersom jag blev anställd på NEP direkt efter praktiken har jag inte arbetat någon annanstans inom TV. Under praktiken frilansade jag bland annat åt Aftonbladet och Meter som TOM.

Vilka projekt har du varit inblandad i?

Under året sedan jag slutade på skolan har jag jobbat med ett antal matcher inom Hockeyallsvenskan, SHL, Allsvenskan i fotboll, Champions League i handboll, med flera. Dessutom TOM:ade jag samtliga matcher i handbolls-EM för kvinnor 2016, under överinseende av den före detta GTV-eleven Jens Schneider. Dessutom har jag hunnit med lite Eurovision Song Contest 2016 som rigger, Polarpriset 2016 som länktekniker och några cykellopp. Säsongen 2016 och 2017 är jag också tekniskt ansvarig för samtliga tävlingar för STCC, både för förberedelser och under tävlingarna.

Rikard Troell

Vilka år du gick på GTV

Jag gick på GTV 1999-2001

Vad har skolan betytt för ditt nuvarande arbete?

Skolan gav mig en grundlig introduktion kring TV-produktion i alla dessa former, en kunskap som jag sedermera genom åren fördjupat och utvecklat genom mitt arbete.

Vad har du gjort sedan du slutade på GTV?

Efter GTV började jag på UR som reporter/fotograf/redigerare. Jag fortsatte sen som produktionsledare, programledare och resursplanerare. Sammanlagt spenderade jag fyra år inom UR. Började sen på Prisma Outside Broadcast som sedermera blev Mediatec Broadcast som blev NEP Sweden. Jag började som Bokningschef, blev sedermera Planeringschef, Internationell Koordinator, Vice VD och för ett år sen VD för NEP Sweden. Jag är nu inte på mitt tolfte år inom Prisma/Mediatec/NEP.

Projekt du jobbat med

Då jag i alla år haft en övergripande roll inom bolaget har jag inte enskilt jobbat med specifika projekt men bland projekt som NEP arbetat med under min tid inom bolaget kan nämnas Eurovision Song Contest, Fotbolls-EM, Sommar och Vinter OS, Skid-VM, SHL, Fotbollsallsvenskan, Hockeyallsvenskan, IDOL, Let´s Dance, Melodifestivalen, Dessertmästarna, Allsång på Skansen, Sommarkrysset, Hockey-VM etc.etc…

Daniel Malmén

Gick GTV 1999-2000 Frilansar idag som FAD. (First Assistant Director) och blandar uppdrag på tv-serier, reklam och långfilm. Under mina drygt 10 år som FAD har jag hunnit arbeta på flera norska långfilmer så som Mannen som elsket Yngve, Nord och Sönner av Norge. Tv-serier så som Solsidan, Bonusfamiljen och Enkelstöten samt på över 70 reklamfilmer för kunder som Volvo, Telia, Eurocard och Röda Korset. Som FAD bryter jag ned filmens manus och gör en inspelningsplan utifrån de ramar som finns. Jag ser till att alla teammedlemmar har den informationen de behöver och på inspelningsplats leder jag arbetet. Det är ett otroligt kreativt, intensivt och roligt arbete där jag har tätt samarbete med filmens regissör och fotograf.

Rebecka Johansson

Jag gick på GTV hösten 2014 – hösten 2016. Direkt efter att jag slutade på GTV började jag jobba på produktionen Katt & Co, som jag hade praktiserat på i början av terminen. Efter det jobbade jag med andra projekt hos samma arbetsgivare, SVT i Malmö. Lista över jobb i ordning: -SVT Malmö: Katt & Co Show, Katt & Co med Amelie, Hasses Trädgård, Kändisbesöket, Musikhjälpen -Art 89 Television: Tova Testar Vuxenlivet -SVT Sthlm: Projekt Z. I dessa jobb efter GTV har jag fått göra precis det jag vill, och det är att testa olika roller. Jag har fått vara bland annat klippare, rekvisitör, scenografi.ass, location scout, medverkandeansvarig, prod.ass, inslagsproducent, prod.ledare osv. Alla roller har varit sjukt roliga men också seriösa, och det är det som är så fantastiskt med att ha gått på GTV; genom skolan har jag främst lärt mig att ta för mig, att jobba hårt och att framför allt våga göra nya saker. Min stora dröm har alltid varit att jobba med barn-tv, och det är precis vad jag gör just nu. På GTV får man chansen att skapa nya jobbkontakter genom sin praktik, vilken sedan är guldvärd ute i arbetslivet, då kontakter ofta är vad som krävs. Just nu har jag precis jobbat med en produktion som heter Tova Testar Vuxenlivet, där jag blev inkastad som produktionsledare, vilket jag aldrig hade jobbat som förut. Det mesta var nytt för mig och jag fick nya utmaningar varje dag. Men jag har aldrig haft det så roligt i mitt arbetsliv, då jag har fått jobba varierande, haft fantastiska kollegor och fått chansen att utvecklas med varje nytt projekt!