Utbildningen

Tv-produktionsspecialist

Plugga på GTV

Vår YH-utbildning är två-årig och när du är klar blir du TV-produktionsspecialist. För att utbildningen ska vara så realistisk som möjligt så är allt utformat för att likna ett produktionsbolag i ett eget tv-hus. Alla moment är desamma som ute i arbetslivet. I skolans lokaler finns både kontrollrum, videoredigeringar, och studios. Ni kommer arbeta med samma teknik som redan används ute i branschen. Och det bästa av allt, från den första dagen du börjar på GTV så har du tillgång till allt, dygnet runt.

2 års utbildning

Första året läser du på heltid här nere i Gamleby. Det finns elevbostäder för den som behöver. Teoretiska lektioner med olika föreläsare blandas med praktiska övningar som ger dig grundkunskaper i TV-teknik. Du lär dig att arbeta i team och du får även chansen att specialisera dig inom ett av mediayrkets alla områden. Under det andra året gör du din LIA-praktik. Det brukar ske på något av de många produktionsbolag, främst i Stockholm men även runt om i Sverige. Där får du chansen att fördjupa dina kunskaper och knyta nya kontakter i mediabranschen.

Arbetstillfällen

Efter praktiken får många av våra studerande jobb. Efter några år är det inte ovanligt att arbetsuppgifterna blir mer avancerade. Det beror helt och hållet på hur driven du är som person. Många av våra tidigare elever arbetar idag inom film och tv. De flesta jobben finns i Stockholm. De vanligaste arbetsgivarna är SVT, UR, TV4, Strix Television, Jarowskij, Warner Bros, Baluba, NEP, Meter Television, Yellow Bird, Mastiff, UDSY, Filmlance, Nexiko, Storyfire, FLX, CT, ITV studios, freemantle, Art and Bob film & drama, Zodiak och Ratata m fl.

Ansök till utbildningen senast 22 april!

För att söka den här utbildningen behöver du svensk eller utländsk gymnasieexamen eller motsvarande. Du kan läsa mer om behörigheter på Myndigheten för yrkeshögskolan genom att klicka här. Du kan söka nu och fram till och med den 22 april.
Sök här

Filmer från våra studerande

GTV and beyond, en film av Lukas Andersson

GTV and beyond, en film av Minna Bergman

Kursens innehåll:

År 1/ 220 Yh

Teknik Grundutbildning

Grundläggande TV och Videoteknik

Teknik Fortsättning

Avancerad och fördjupade delmoment inom ENG-teknik, OB-teknik, studioteknik och program för efterbearbetning.

Produktion Grund

Praktiska moment, studioproduktion, livesändningar, nyhetsprogram och webbcast. Individuella uppdrag och reklaminslag

Produktions Fortsättning

Vi fortsätter att producera men på en mer avancerad nivå. Nu arbetar vi med dramaproduktioner, personporträtt, Content branding och möte med kund. Vi arbetar med outside broadcasting (OB) i eventprodukioner på annan ort, med den tekniken som hör till OB produktioner.

Mediekunskap

Medieteori: Grundläggande semiotik, kulturellt betingat, visuella lagar och färgens betydelse
Journalistik: Vad är en nyhet och hur hittar man den och hur berättar man den. Dramaturgi, etik och yttrandefrihet.

Program Administration

Projektmetodik. Sprintplanering Utföra grov produktionsplan samt göra en tids- och budgetplanering. Målgruppsanalys. Retorik. Upphovsrätt. Arbetsvillkor. Lättare bokföring.
Personligt utvecklingsmanifest. Feedback.

Dramaturgi

Hur berättar man en historia. Författa synopsis och manus. Scenografi. Casting. Produktionsplanering Drama.

År 2/ 180 Yh

Examensarbete

30 yh-poäng

Lärande i Arbete (LIA)

150 yh-poäng
Summa 400 YH-poäng
(Fem yh-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.)

Tydliga mål

Varje kurs har tydligt uppsatta mål för att ge de kunskaper som krävs i yrkesrollen.
Basen är produktionsövningar varvade med teori där undervisningen består av praktiska övningar och föreläsningar.

Föreläsare från hela tv-branschen

Våra föreläsare är kompetenta specialister med lång erfarenhet från yrkeslivet och kommer ofta direkt från sin dagliga verksamhet för att undervisa på GTV. Redovisning och analys av övningar och arbetsuppgifter sker både i grupp och individuellt. Kursernas svårighetsgrad ökar under utbildningens gång och sdet vilar ett stort ansvar på elevens egna initiativ och förmåga att samarbeta.