Frågor och svar

Frågor om utbildningen

Får jag jobb efter utbildningen?
Vi har en resultatgrad på cirka 70% för våra studerande som går ut i arbete direkt efter utbildningen. Det är en imponerande siffra, men det är också viktigt att förstå att Film & TV-branschen är präglad av frilansarbete och eget företagande.

Det finns möjligheter för projektanställningar, visstidsanställningar, men även fasta anställningar – ofta kommer dessa med tiden och genom att bygga ett starkt nätverk och erfarenhet.

För att lyckas i branschen krävs en stor portion kreativitet, driv och en passion för det man gör. Om du brinner för att skapa och inte räds att ta initiativ, kommer det mesta att lösa sig på vägen.

Kan jag ansöka om CSN för utbildningen?

Ja, utbildningen är CSN-berättigad, vilket innebär att du kan ansöka om studiemedel för att finansiera dina studier. Detta gör det möjligt för dig att fokusera fullt ut på din utbildning och din framtida karriär inom Film & TV-produktion.

Du hittar mer information under studieekonomi

Hur lång är utbildningen?
Utbildningen är tvåårig och uppdelad i två tydliga faser – ett år i Gamleby och ett år ute i branschen.

År 1:
Du studerar på plats i Gamleby och får en grundlig förståelse för hur Film & TV-produktion fungerar. Här lär du dig att planera, genomföra och efterbearbeta produktioner. Du får praktisk erfarenhet av att koppla in kameror, filma och klippa både reportage och dramaproduktioner.

År 2:
Under andra året är du ute på LIA (Lärande i Arbete), vår praktikperiod. Då är du placerad på ett produktionsbolag eller en sändande kanal, där du får testa dina kunskaper i skarpt läge och bygga värdefulla branschkontakter inför din framtida karriär.

Under det andra året gör du även ett examensarbete, där du fördjupar dig inom ett område som intresserar dig. Det kan vara en praktisk produktion, en utforskning av en specifik teknik eller ett projekt kopplat till din LIA.

Du behöver inte vara i Gamleby under LIA och  examensarbetet, utan kan genomföra det där det passar bäst för ditt projekt – kanske på din LIA-plats eller i en annan relevant miljö. Det ger dig frihet att arbeta nära branschen och skapa något som verkligen kan bli din språngbräda in i yrkeslivet.

Frågor om skolan

Hur är utbildningsmiljön och studerandelivet i Gamleby?

Vi har våra lokaler tillsammans med andra verksamheter och utbildningar med utsikt mot Gamlebyviken. Här har vi två TV-studios, en mindre för små livesändingar och inspelningar och en stor för våra större produktioner och gemensamma övningar. Därutöver har vi fyra redigeringsrum, speakerbås, föreläsningssal och en stor redaktion för grupparbeten och ett stort uppehållsrum/kök för värmning av lunch, kaffe etc.

Det pågår ett arbete med att modernisera och renovera våra lokaler, sedan några år tillbaka. För att inte störa verksamheten arbetar vi långsiktigt och renoverar rum för rum.

Studerande har tillgång till utbildningens lokaler mellan 06-22 alla dagar i veckan och därför brukar det bli ett naturligt häng där man arbetar med uppgifter och laborerar med teknik och produktionsmetodik även efter dagens slut.

Klassen består av drivna människor från hela landet som studerar och lever tillsammans under vardagarna i nästan ett helt år, det gör att du får ett stort och väletablerat nätverk redan från start.

Vilka jobbar på GTV Gamleby?

Ta en titt på våra presentationer under medarbetare. Vi är ett gäng glada TV-arbetare som fortfarande har ett brinnande intresse för yrket trots att vi sedan några år tillbaka arbetar mestadels med utbildning.

Till vårt stöd har vi en stor skara gästföreläsare som kommer varje år och håller i workshops, lektioner och produktioner. 

Vår huvudman, Gamleby Folkhögskola, förser oss med skolledning, kurator, specialpedagog och administrativ service.

Hur ser en typisk vecka ut på GTV?

Det vi kan säga är att den ena veckan inte liknar den andra. 

Precis som i branschen så händer det mycket! Vi ger uppgifter till klassen eller de olika teamen som vi delar in er i, eller kanske individuella uppgifter att lösa på egen hand.

Du behöver inte vara orolig, inför varje uppgift laddar vi er med föreläsningar, workshops och kunskap så du klarar av arbetet. Och vi ser också till att de intensiva perioderna följs av lugnare perioder då kan ägna dig åt återhämtning och en lite saktare takt i dina studier – vi vill föregå med gott exempel och se till hela människan.

Om du är mer nyfiken; scrolla genom vårt flöde i sociala medier där våra studerande hela tiden uppdaterar om vad som händer just nu i deras studier!

Frågor om boende

Finns det boende i Gamleby?

Finns det boende i Gamleby?

Ja, det finns flera boendealternativ för dig som studerar hos oss:

  • Studentkorridor – Ett populärt alternativ precis intill utbildningen, där du bor nära både skolan och dina kurskamrater.

  • Gamleby folkhögskola – Här finns också möjlighet att bo under din studietid.

  • Egen lägenhet – Om du vill ha ett eget boende kan du hyra en lägenhet via lokala hyresbolag. Detta får du söka upp på egen hand.

Oavsett vilket alternativ du väljer finns det goda möjligheter att hitta ett boende som passar dig!

Hur är det att bo i Gamleby?

Gamleby är ett litet samhälle 15 minuters resväg från Västervik. Här finns mataffärer, restauranger, cafeer, apotek, systembolag och annan service. Det är ett populärt turistmål på sommaren på grund av läget.

Från Gamleby kan man åka direkt till Västervik, Kalmar, Linköping och Stockholm/Uppsala med tre olika bussbolag samt länstrafikens Krösatåg. E22 går förbi Gamleby.

Gamleby ligger vackert vid vattnet som löper ut i Östersjön och nära både Smålands skogar och fält men även den stora skärgården som trafikeras av båtar året runt.

Frågor om LIA (lärande i arbete)

Är det svårt att få tag i en LIA-plats?

Nej, det är inte svårt. Tack vare vårt breda kontaktnät inom branschen kan vi erbjuda LIA-platser inom allt från dramaproduktion till redaktionellt arbete.

Hur får jag tag i en LIA-plats??
Du kan självklart vara aktiv och söka din LIA-praktik på egen hand, baserat på vilka kontakter du har och var man kan bo.
Utbildningen har ett brett kontaktnätverk och får många förfrågningar om praktikanter för sina produktioner och arbetsplatser – vi kan lotsa dig till rätt plats och stöttar också kring hur man söker praktik och jobb på rätt sätt.
Kan jag ha LIA utomlands?

Ja, det kan du. Det är viktigt att utbildningen godkänner LIA-platsen innan du påbörjar din praktik, oavsett om du gör praktik utomlands eller inom landet. Du är försäkrad via Kammarkollegiet under din praktik.

Frågor om teknik

Vilken utrustning får jag jobba med?

Vi använder samma typ av kameror, ljudmixers, lampor och kontrollrum m.m som branschen använder och vi äger all teknik själva.

Vi använder oss av mobil ENG-Teknik i form av SONY FX6-kameror, Sennheiser AVX-mikrofonsystem, Litepanel/Practilie-belysnin, Easy Rig och ZOOM F8-ljudmixers m.m.

I våra två studios finns: Grass Valley-studiokameror och bildmixer. Infrastruktur från Black Magic, V-mix, Softron, StreamDeck och Behringer m.m.

I våra redigeringsrum finns Avid Media Composer, Adobe Premiere och DaVinci Resolve och vi är certifierade på att utbilda i alla tre.

Vi lånar gärna ut den mobila tekniken som då kan användas dygnet runt under hela första året.

Behöver jag ha med egen dator?

Det väljer du själv, det kan ju vara bra att anteckna mycket för att komma ihåg det som sägs, men det går ju även på papper.

Vi har ett gäng Macbooks till utlåning och vi spelar också in merparten av våra lektioner och föreläsningar så ni kan titta igen eller ta igen det som kanske har missats.

Vad behöver jag kunna innan jag börjar på GTV?

Du kan komma som du är, vi tar allting från grunden, så länge du har godkänt gymnaisebetyg.

Om du redan har studerat media eller arbetat inom branschen så kommer du känna igen en del men våra övningar men kontaktnätverket, föreläsningar och produktioner gör att du kommer höja dig flera steg ändå. Dessutom får man tillgång till teknik och lokaler med mycket frihet att laborera på egen hand eller tillsammans med klasskamraterna.

Vi tror på principen att lära av varandra och växa tillsammans mot högre mål och vi uppmuntrar gemenskap både i fritid och lärande.